a preview of the site for open graph data

Regeldruk in Carnisse

In Nederland, en specifiek in Rotterdam, worden verhuurders geconfronteerd met stijgende druk van overheidswege, o.a. in de wijk Carnisse. De introductie van de Wet Goed Verhuurderschap en striktere huurprijsreguleringen leggen een zware last op de schouders van verhuurders, zelfs degenen die zich altijd eerlijk en rechtvaardig hebben opgesteld. Op basis van onderzoek is geconcludeerd dat ca. de helft van de verhuurders zich niet zou houden aan het woningwaarderingsstelsel. Dit heeft geleid tot  gemeentelijke interventie, waarbij een systeem van vergunning is ingevoerd. Hoewel dit bedoeld is om huurders te beschermen, brengt het aanzienlijke uitdagingen en financiële lasten met zich mee voor welwillende verhuurders.

Impact van de vergunningsprocedure

Sinds 1 juli 2023 zijn verhuurders in Carnisse verplicht om binnen een overgangsperiode van zes maanden een vergunningsaanvraag in te dienen, met een verwerkingstijd van maximaal acht weken. Na 1 januari 2024 riskeren verhuurders zonder vergunning forse boetes tot wel € 10.000. De persoonsgebonden  vergunning vereist dat de actieve verhuurder, die mogelijk niet eens de eigenaar is, de bureaucratische procedure doorloopt. Hoewel voor meerdere panden in Carnisse één vergunning volstaat, maakt dat de uitdaging voor verhuurders niet minder.

Een voorwaarde voor de vergunning is dat de huurprijs conform het woningwaarderingsstelsel wordt vastgesteld. Verhuurders staan voor het dilemma of ze investeren in hun eigendommen om hogere huren te rechtvaardigen of overwegen te verkopen. Eerlijke verhuurders, die altijd zorg hebben gedragen voor hun panden en huurders, voelen zich gestraft door regelgeving die hen dwingt hun bedrijfsmodellen aan te passen, vaak met aanzienlijke financiële consequenties.

De verhuurdersvergunning

De vergunning heeft een initiële geldigheidsduur van 5 jaar, maar kan voor een kortere periode worden verleend. De vergunning kan worden geweigerd of ingetrokken op basis van verschillende criteria, waaronder het niet voldoen aan beleidsregels, ter voorkoming van benadeling van huurders of gebruikers, of als strafbare feiten in het pand hebben plaatsgevonden​​.

De gemeente Rotterdam hanteert een actieve aanpak voor handhaving op de kwaliteit van de woningvoorraad, waarbij ook aandacht is voor zaken als illegale bouw, illegaal gebruik, en woonoverlast. Verhuurders worden verwacht zich aan een reeks “Regels voor goed verhuren” te houden om misstanden te voorkomen. Bij overtreding van de regels kunnen verhuurders te maken krijgen met sancties, waaronder dwangsommen​